SOBRE LA NATURA

 

Us heu preguntat mai com veuen el seu entorn els éssers vius ? A la natura tot depèn de l’ull que mira.
El camaleó te una visió dividida que li permet observar al mateix temps el que està passant en dues direccions diferents.
Els insectes estan adaptats per veure el que està passant al seu darrera i tenen una imatge panoràmica del món.Ull insecte

Les àguiles i els falcons son capaços de distingir una llebre a dos quilòmetres de distància. Tant l’àguila com el falcó i també altres aus rapinyaires que cacen durant el dia, són els que tenen els ulls més perfectes de la natura, amb un angle de visió de 300 graus i la seva agudesa visual és entre sis i nou vegades superior a la dels humans.

Ull humà

Més del 92 per cent de les espècies animals que existeixen a la Terra necessiten el sentit de la vista.
A la natura el mateix paisatge, objecte o moviment mai es igual a totes les espècies animals. Cada espècie té una manera diferent d’enfocar, registrar i analitzar el seu entorn tot depèn dels ulls.
La majoria dels insectes abasten amb la seva vista uns 360 graus, és a dir, la totalitat del seu voltant. Els ulls dels insectes són compostos per fins a un miler d’hexàgons. Els humans veiem unes 24 imatges per segon, mentre que molts insectes en veuen més de 100 per segon. Això significa que quant nosaltres els humans observem un moviment molt ràpid, un insecte o sol veure en càmera lenta. Per això, quant nosaltres acostem la mà a un insecte gairebé sempre s’acaba escapant.

Gairebé tots els mamífers excepte el grup dels primats, al qual pertanyem nosaltres els humans. Els altres mamífers no solen distingir els colors , ja que ho solen veure tot en blanc i negre i gammes de color gris. Això es degut a que molts dels mamífers es mouen durant el crepuscle o a la nit, on distingir els colors no es primordial.

Ull mamífer

Els humans no som capaços de detectar els rajos ultraviolats, en canvi alguns insectes si que ho poden fer.
Les abelles i les formigues no distingeixen el color vermell.
Els rapinyaires nocturns com els mussols o el gran duc veuen en la foscor, un mussol pot veure fins a 500 vegades amb menys llum de la que necessita el esser humà, i a la nit un mussol pot veure una distancia de fins a 360 metres.
Les granotes tenen un gran angular a cada ull i una visió panoràmica, tot i que no distingeixen més colors que el blanc, el negre i el gris.
L’ull d’una mosca està compost per 3.000 ulls elementals o ommatidis. La mosca veu per dalt, per baix, als costats i a la seva esquena. Cada ommatidi te vuit cèl•lules sensibles. Això vol dir que els ulls de les mosques tenen fins a 48.000 cèl•lules especialitzades en la visió i envien tota la informació cap el seu cervell en menys d’una dècima de segon.

Com podem constatar, la natura sempre ens sorprèn de moltes maneres diferents. Per tant, mirem i observem la natura amb els nostres ulls i aprenguem a respectar tot el que veiem i el que ens envolta, pensem que hi ha molts ulls que també ens estan observant.