Sobre els camaleons

Camaleó

(S'ha redirigit des de: Camaleo)
Per a altres significats vegeu «Camaleó (filòsof)».
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Camaleó
Chamaeleo pardalis
Chamaeleo pardalis
 
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Sauropsida
Ordre: Squamata
Subordre: Sauria
Família: Chamaeleonidae
Gènere: Chamaeleo
Laurenti, 1768
Espècies

vegeu text

 

El camaleó és el nom comú de diverses espècies de rèptils saures de la família dels camaleòntids, englobades en el gènere Chamaeleo.

És conegut per la seva capacitat de canviar de color (mimetisme), quan se senten amenaçats i en resposta a canvis de temperatura, llum, color i altres alteracions ambientals. Aquest canvi de color és degut a l'acció d'hormones que afecten a unes cèl·lules pigmentàries especials presents a la pell. No obstant això, els camaleons no sempre canvien de color per adaptar-se al medi que els envolta.

Viuen generalment als arbres i s'alimenten d'insectes utilitzant una llengua molt llarga i enganxosa que projecten cap a l'exterior. Algunes espècies grans també cacen vertebrats com ara ratolins. De la rosada dipositada sobre les fulles dels arbres obtenen l'aigua que necessiten.

 

Taula de continguts

 [mostra

[modifica] Descripció

Tenen un cos comprimit lateralment amb potes llargues i primes i els seus dits estan dividits en dos grups de dos i tres dits que els hi permeten agafar les branques, en comptes d'aferrar-se a elles. També la seva cua, llarga i corbada, és prènsil. Molts camaleons tenen el cap gran i els mascles poden arribar a tenir fins a tres banyes, que de vegades utilitzen pel combat. El camaleó té el coll curt i de mobilitat limitada, cosa que supleix amb els seus ulls grans que pot moure en moltes direccions de forma independent l'un de l'altre. No té timpans auditius externs. La seva longitud oscil·la entre pocs centímetres fins a 63 cm, aproximadament.

 

[modifica] Reproducció

La majoria de les espècies són ovípars i ponen entre 30 i 40 ous amb closca semitransparent, que són enterrats per la femella. El període d'incubació dels ous varia segons l'espècie i pot oscil·lar d'entre 2-3 mesos fins a 9 mesos. Algunes espècies de l'Àfrica del sud i de les regions muntanyoses de l'Àfrica oriental són ovovivípares.

 

[modifica] Distribució

Perfil del camaleó comú, el camaleó mediterrani.

A la Península Ibèrica i a Europa només hi viu el Camaleó comú (Chamaeleo chamaeleon), el camaleó mediterrani, que actualment es troba en perill d'extinció, i que es troba en punts molt concrets de la geografia andalusa, murciana i a Portugal, on es troba a l'Algarve, també hi ha poblacions a Itàlia i a Creta. També es distribueix per tota la costa mediterrània africana i pel sud d'Anatòlia. Altres llocs del món on es poden trobar altres espècies de camaleons són: Àfrica, Madagascar, l'Índia, Sri Lanka i les illes Seychelles.

[modifica] Espècies